Svenskarnas parti borde få behålla sin plats

Ibland är det lätt att jubla när ens värsta motståndare åker på en riktig motgång. Idag tänker jag särskilt på det nazistiska partiet; Svenskarnas Parti som trillat ur kommunfullmäktige i Grästorp. Anledningen är att deras ledamot blivit folkbokförd i en annan kommun efter att kronofogden gjort en granskning vart han verkligen bor. Skönt tycker många.

Svenskarnas parti borde få behålla sin plats

Det är lätt att vara skadeglad. Vem gillar egentligen att ha nazister i våra folkvalda församlingar? Inte jag. Men ändå tänker jag säga att det som hänt är dåligt. Att jag tycker att Daniel Höglund som företrädaren heter, ska få behålla sin plats. Inte för att jag har så mycket till övers för nazister, utan för att jag tycker det helt enkelt vore det rätta och något som bör tillhöra en modern demokrati.

Jag tycker nämligen att de lagar och bestämmelser som styr val och vem som kan bli folkvald är förlegade. Det är ett problem att endast de som är folkbokförda i en kommun kan bli valda eller få politiska uppdrag. Världen och samhället ser inte ut som det en gång gjorde när lagarna kom till. Idag är det många som pendlar och fördelar sin tid på flera städer i olika kommuner.


Att bo i en kommun men jobba eller studera i en annan är något som stämmer in på många idag. 

Men tydligen påverkas inte dessa pendlare av politiken i den stad där de faktiskt bara spenderar lite drygt 8 timmar när de är på jobbet eller i skolan. De får åtminstone inte påverka politiken där, eller ta ett politiskt uppdrag. Men tror ni inte att det kan vara viktigt att kunna engagera sig i hur den kommunen styrs och utvecklas? Även om det inte är den kommun som man bor i.

Det är trots allt väljarna i en kommun som avgör vem som ska bli vald. Att bo i "fel" kommun borde väl inte vara något att bråka om när väljarna anser att man är "rätt" person att representera dem. När vi har ett representativt demokratiskt system är kanske just hur väljarna känner som är det viktiga, inte vart en person bor.


Det är inte endast hemkommunen som påverkar våra liv

Ska jag göra en liten personlig parallell så känner jag att det är viktigt att veta hur Karlskoga kommun styrs, trots att jag bor och är folkbokförd i Örebro. Skälet är att min familj bor där, jag vill veta att mina syskonbarn får gå i bra skolor och att min mamma kan tas om hand när det väl är dags (om några decennier.. hon är inte så gammal) att kanske bo på ett hem. Kanske har jag en så stark koppling till kommunen att det borde vara möjligt för mig att vara förtroendevald där, trots att jag bor här i Örebro?

Jag tänker också på min vän som bor och går gymnasiet här i stan, är politiskt intresserad, men är folkbokförd hemma hos sina föräldrar i en annan kommun. Då blir det inga förtroendeuppdrag, oavsett hur kompetent väljarna tycker min vän är. Det tycker jag tyder på att det finns brister i lagstiftningen och vår demokrati.


Att vara folkbokförd i en kommun bör inte vara ett krav för att bli vald.

Det gäller även för medlemmar svenskarnas parti, även om jag ogillar dem starkt så anser jag att det från min synvinkel är minst lika odemokratiskt i deras fall som för någon annan. Lagen bör gälla lika för alla, och den borde faktiskt förändras.

Förövrigt tror jag inte att det bästa sättet att bli av med nazister och andra rasister är genom valtekniska åtgärder.

Kommentarer till inlägget

 1. Isabella skrev den 24 november 2010 kl. 21.28: Gravatar

  Bra skrivet! :)

 2. Alexander skrev den 25 november 2010 kl. 10.18: Gravatar

  Intressant att den PK-politiker faktiskt tycker så här, finner det mycket positivt att det finns någon inom det facket som fortfarande tror på yttrande-och och åsiktsfriheten.
  Dock är det så att Daniel faktiskt bor i Grästorp men då hans familj fortfarande bor kvar i grannkommunen så övernattar han där ganska ofta av naturliga orsaker . Det är också detta Skatteverket använder som argument, man har också använt sig av artiklar i den oseriösa tidningen Aftonbladet. Dessutom har de utstått påtryckningar från kommunledningen i Grästorp, där de antagligen dansa glädjedans just nu när deras främsta konkurrent ev. är borta.
  Skatteverkets "dom" kan inte ses som något annat är en politisk "dom".

  Avslutningsvis måste jag ändå ge dig lite kritik. Du borde sluta hata människor oavsett vilket parti de är medlemmar i, hat är enbart primitivt. Du borde lära dig av oss i SvP, lär dig älska på ett överlägset sätt folk, nation, familj, alltså kärleken som står över allt annat här i världen.

 3. Demokrat skrev den 25 november 2010 kl. 10.21: Gravatar

  Som en sann demokrat så håller jag med dig!

 4. Rickard skrev den 25 november 2010 kl. 16.38: Gravatar

  Ett bra skrivet inlägg.
  Jag tycker dock att man bör vara folkbokförd och bo i kommunen som man är invald i. Däremot ska inte skatteverket lägga nån energi på på att utreda hur ofta Daniel besöker sin familj.
  Skrev också ett inlägg om saken.
  http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/11/ett-politiskt-beslut-av-skatteverket.html

 5. Niclas skrev den 25 november 2010 kl. 16.53: Gravatar

  @Alexander: När har jag gett uttryck för hat mot någon? Jag må ha använt mg av starka ord mot Svenskarnas parti men jag har aldrig uttryckt hat mot någon individ. Jag tror inte att det är nazisterna och rasisterna som är problemet, utan det är ideerna och tankesystemet som jag vill motverka. Jag vill inte motverka människor, bara de ideer som gör skillnad på människor och människor

  Förövrigt måste ju någon hålla koll på vilken kommun som en är skriven i, det har ju att göra med vilken skattesats man ska betala och till vilken kommun. Dock tycker jag att det inte behöver röra om en får bli förtroendevald.

  @Richard: Att skatteverket går in i det här ärendet är säkert just för att det bedrivits någon slags påtryckning. Men det står faktiskt i lagen att man ska vara skriven på den adress som en spenderar de flesta av veckans dygn. Kan inte lagtexten utantill, men den finns. Därav är det kanske bra att någon ser till att den följs.
  Och skatteverket gör sådana saker ganska ofta, även mot personer som inte är politiker, så det är knappast ett politiskt beslut. Och en lag är en lag, inget som man tolkar efter politisk färg. Men visst, någon av oss meningsmotståndare har säkert använt den här lagen som ett verktyg att bli av med honom. Det följer lagen idag, men jag vill ändra den.

Lämna en kommentar