SD har tagit på sig en fin kostym i miljöpolitiken

Det finns de som säger att SD inte är ett rasistiskt parti och för att bevisa för dem att SD fortfarande är ett dåligt parti oavsätt detta så brukar jag prata om partiets övriga politik.

Idag gjorde SD ett utspel om att de vill höja skatten på handelsgödsel på grund av klimatskäl. De skriver såhär i ett pressmeddelande:

"Sverigedemokraterna har uttalat stöd för andemeningen i en motion angående att återinföra skatten på handelsgödsel i skatteutskottet. Detta eftersom utsläpp av kväve och framförallt kadmium inte kan betraktas som kompatibelt med ett modernt, långsiktigt och hållbart jordbruk".

De försöker alltså framhäva att det är något de kommit fram till för att de tar hänsyn till klimat och miljö. MEN, så skriver de att de vill sänka skatten på energi- och diesel för att det ska bli rättvist för jordbrukarna rent skattetekniskt.

De skriver såhär:
"SD menar därför att ett återinförande av skatten ska vara villkorat med att lantbrukarna blir kompenserade och då förslagsvis genom sänkta energi- och dieselskatter inom jordbruket"


Det de gör fel när de tänker just denna gång är att de framhäver klimat och miljöpolitik som en orsak till högre skatt på handelsgödsel, samtidigt som de vill sänka skatten på diesel och andra drivmedel som de verkar benämna som "energi".

Då vi vet att diesel inte är ett förnyelsebart drivmedel, och då det är rimligt att anta att det de syftar till "energi" är andra former av ohållbara energislag, så vill SD alltså ge skattelättnader till jordbrukare för något som är miljöskadligt. Detta för att de ska betala höjd skatt på något annat som är miljöskadligt.

SD har alltså förkastat idén om ekonomiska styrmedel för att komma tillrätta med utsläpp som skadar miljö och klimat, fastän de säger att det är bra och något som de är för.


Vi får helt enkelt ta det som att de tagit på sig en fin kostym inom miljöpolitiken men att de inte riktigt når ända fram med att leverera en vettig och verklighetsförankrad politik.

Här kan du även läsa när jag kritiserar SD Örebros maktkoncentration och deras första budget

Kommentarer till inlägget

 1. Jesper skrev den 16 februari 2011 kl. 23.24: Gravatar

  Varför så proper? Snarare är det väl så att de satt på sig finkostymen, men glömt byxorna hemma. :-)

 2. stefan ljung skrev den 17 februari 2011 kl. 09.29: Gravatar

  Jaha..nu surar miljöpartister för att SD tar sig an vissa miljöfrågor...det var ju liksom eran grej...haha..vad löjliga ni är....det är väl bra om man begränsar handelsgödsel då det förstör jordarna och haven! Men det ska MP ha monopol på att tycka och göra...eller?

  ...förresten från det till det andra...ni vet väl att oljan aldrig tar slut...DET måste ni tycka är pyton va'..?
  Ni som glatt er åt "Peak Oil" som nu har blivit rena lögnen..:

  "Oljan kommer att räcka i miljoner år"
  http://www.nyhetskanalen.se/1.1423503/2010/01/03/oljan_kommer_att_racka_i_miljoner_ar

  Publicerad 3 jan 2010 19:01 Uppdaterad Sun Jan 03 20:35:54 CET 2010
  Mer än 60 procent av den energi som produceras i världen kommer från olja och naturgas. Och med nuvarande förbrukning anses jordens oljeresurser vara uttömda om 50-60 år. Men nu vänder forskning från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm upp och ner på alla begrepp.
  -Det här är inte slutet. Det här är inte ens början på slutet. Kanske är detta slutet på början av oljetiden, säger Vladimir Kutcherov, professor i geologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

 3. Niclas skrev den 17 februari 2011 kl. 12.20: Gravatar

  Jag surar inte om att de gett sig in i miljöpolitiken, utan att de gör det dåligt.

  Problemet med oljan är ju främst att det bidrar till utsläpp, att det skulle finnas mycket olja kvar gör ju bara problemet större. Varför är det en bra politik för miljön att sänka skatten på något som skadar den?

  Sen så vill jag påpeka att Peak-oil är högst relevant men att min poäng ovan förklarar varför SDs politik är dålig, oavsett om man tror på att oljan tar slut eller inte. Men tycker det är intressant att du tror på en källa som inte ger några som helst siffror utan bara säger att oljan inte är slut än.

  Det är klart att det finns olja och fossila gaser kvar, frågan är bara om vi är beredda att pumpa olja på polerna? är vi beredda att tillåta naturgasutvinning i skåne och södra sverige? Denna utvinning är också extremt dålig för miljön, hur rimmar det med en politik som ska vara bra för miljön som du nu säger?

 4. stefan ljung skrev den 18 februari 2011 kl. 12.06: Gravatar

  Saudiarabien har levererat olja sedan förbränningsmotorn blev uppfunnen, och levererar fortfarande olja....det är väl klart att källorna fylls på efter hand....sunt förnuft..!
  "Peak Oil" är rent nonsens....OPEC stryper oljeflödet emellanåt, och varför gör man det..?..jo för att man vill ha mer betalt..!
  Du nämner att källan jag hänvisar till inte anger några siffror, men det är ju nästan omöjligt att ge några exakta siffror på oljetillflödet till oljekällorna....däremot kan jag hålla med om
  att man inte ska borra efter olja i polerna. Det är för vanskligt att utvinna olja i sånt strängt klimat och på sådana djup...går något fel så kan det bli förödande!

  En annan sak som får mig att undra över MP miljöagenda är bla höghastighetståg och vindkraft samt solceller.

  Vindkraften är i stort sett värdelös när den behövs som mest – på vintern! Aggregaten blir nedisade vid -7 och står still vid – 25 och tekniken krånglar ofta. Sen krävs en älvutbyggnad för att ha reglerkraft åt dessa vindsnurror, vilket MP håller tyst om. Sen blir folk ute i bygderna förbannade på dessa vindkraftsparker eftersom dem ger ifrån sig lågfrekventa vibrationer och brum, som får djur och folk att må dåligt. Sen är vindkraften en dyr också:

  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article2460600.ece

  Sen det här med höghastighetståg...dem kommer inte att kunna användas när snö och kyla sätter in.
  Det går inte att köra i 300km/tim genom snödrivor och på en räls som blir spröd av kyla...

  Och solceller kan vi glömma helt vintertid, men de fungerar säkert fint i Sahara..:)...

  ...så det enda som fungerar här i norden är kärnkraft och vattenkraft, så är tyvärr verkligheten...kärnkraften har ju blivit eftersatt pga avvecklingshot, för vem vill investera i ett energisystem som hotas av avveckling? I Finland visste man bättre, där producerar reaktorerna i 90% av sin förmåga.

  Miljöpartister måste sluta tro att Sverige ligger vid medelhavet..!

Lämna en kommentar

2 bloggar länkar hit

 1. 2011-02-16 från Twitter Trackbacks for SD har tagit på sig en fin kostym i miljöpolitiken – Niclas Persson [gyt.se] on Topsy.com .
 2. 2011-02-17 från Delat och intressant – 17 February, 2011 | [insert random stupid name here].