Rätten att inte behöva visa sin oskuld.

Sveriges Radio rapporterar om hur polisen i Örebro har topsat över 300 män i jakten på den eller de våldtäktsmän som är skyldiga till en serie våldtäkter. Personerna väljs ut efter sin ålder, längd och vart de bor. I brevet som de får hem framgår tydligen att de inte är misstänkta för något brott, men Polisen vill gärna topsa dem och veta vart de befann sig samtidigt som flera våldtäkter ägde rum.

Självfallet tycker jag inte att vi ska strunta i att reda ut våldtäkter, men ärligt talat så vill jag skarpt ifrågasätta om det här är en bra metod. För mig är det helt galet att människor väljs ut efter vart de bor, hur gamla de är och vilken längd de har. Det är ingen vidare välmotiverad brottsmisstanke, fast nu anser ju polisen att det inte föreligger någon brottsmisstanke mot de 300 män de topsat. Även om jag kan tycka att något verkar ligga till grund som borde liknas vid brottsmisstanke eftersom de trots allt vill samla in DNA från människor.
Jag är varken Polis eller utbildad utredare så jag har nog inte tänkt att berätta hur de borde arbeta, det är inte därför jag gett mig in i diskussionen. Jag har istället tänkt att vara en watchdog för rättsprinciper som bör råda i vårt land: Att varje människa är oskyldig till skuld kan bevisas. 
Det betyder att ingen ska behöva bevisa sin oskuld utan det är Polisen och åklagarmyndigheten som har till uppdrag att bevisa en persons skuld. Utan dessa principer tror jag att vi är riktigt illa ute. Tänkt om vi alla hela tiden ska behöva bevisa vår oskuld till brott.

Det kan tyckas väldigt småsint och även osolidariskt att reagera mot just utredning av våldtäktsbrott. För det vill vi väl reda ut, eller tycker jag verkligen att det är okej att tjejer våldtas? Absolut inte, men jag tror att det finns stor risk att polisen vänjer sig att arbeta på detta sätt.

Det kanske börjar med brott som vi alla helst av allt vill lösa, det är så det brukar fungera när det går utför. Legitimitet skapas utifrån sådan som kan försvaras med att omständigheterna kräver det. Sedan öppnas dörren och det är möjligt att nästa gång peka tillbaka och säga "men då fick vi ju göra så" och helt plötsligt legitimeras arbetssättet i en uppsjö av brott. Ingen kan riktigt se vart det slutar. 

 

Lika lite som jag tycker en person ska få hem ett rosa kuvert när den är misstänkt för att ha köpt sex tycker jag att en ska behöva få hem ett kuvert med en kallelse från polisen när en "inte är misstänkt för våldtäkt". 

Värt att notera är ju hur detta sätt får till följd att människor precis som fd arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, som fått avgå efter sexköpsanklagelser, måste bevisa sin oskuld. Helt fel.

 

Lämna en kommentar