Principer är viktigare än makt!

Idag har Miljöpartiet de gröna i Örebro förutom att ha valt Ia Malmqvist till nytt kommunalråd även fastställt en ny lista inför ett eventuellt (men troligt) omval.

Föreslagen att bli ordinarie i KF vid omval

Under mötet föreslog listvalberedningen att jag skulle inta plats 3 efter partiets två kommunalråd vilket vid ett omval endast i en av kommunens 4 valkretsar skulle ge mig ordinarie plats i Örebro kommunfullmäktige. Detta då Fredrik och Ia som är kommunalråd redan är valda i andra valkretsar, vilket skulle ge mig ordinarie platsen även om jag står trea.

Främsta anledningen till att listvalberedningen lagt detta förslag är för att det är jag som stått på tur att bli ordinarie efter den lista som vi fastslog under förra året. Samt att jag idag är ordinarie fram till ett eventuellt (men troligt) omval efter att Gabriella Blomgren flyttat och avsagt sig sin plats.

För detta stöd från listvalberedningen är jag såklart otroligt glad och hedrad!

Jämn könsfördelning är viktigare

Jag valde dock att lägga ett motförslag som mötet sedan biföll. Ett förslag där jag klev tillbaka ett steg på listan till fördel för Lotta Sörman som idag är ersättare. Annars skulle det på de ordinarie platserna sitta tre män och en kvinna efter ett omval. Genom att släppa fram Lotta är det troligt att hon blir ordinarie och det därmed blir jämn könsfördelning inom KF-gruppen.

För mig är det självklart och mycket viktigt att kvinnor som kollektiv får företräde framför mig som individ. För mig är principer viktigare än att få makt.

Det är tydligt att det inom politiken i Örebro finns en överrepresentation av män. Något självkritiskt kollar jag på nämnderna där jag själv sitter och ser att vi är män i stor majoritet. I dessa nämnder har MP inte tagit sitt ansvar utan satt mig tillsammans med manliga ersättare. Detta blir därför ett tillfälle för mig att visa att jämställdhet är viktigt. Faktiskt viktigare än inflytande och makt.

Nöjd på fjärde plats

Genom att finnas på listans fjärde plats har jag en chans på att bli ordinarie om miljöpartiet vinner ett andra mandat i valkretsen. Detta gör mig såklart ännu mer villig att kämpa stenhårt i ett omval!


Jag vill avslutningsvis säga att jag har stor respekt för Lotta vilket är en lika stor anledning till mitt val att släppa henne före. Lotta är en fantstisk människa på en himla massa sätt. Hon fick även under valet en stor mängd personkryss vilket jag tycker gör att hon förtjänar att bli ordinarie framför mig.

Kommentarer till inlägget

  1. Micke skrev den 28 januari 2011 kl. 00.03: Gravatar

    Jävligt inspirerande må jag säga! Ska se till så att GU i Stockholmsregionen gör sitt för att hjälpa till med det där andra mandatet!

Lämna en kommentar