Alliansens demokratisyn är både dunkel och radioaktiv.

Det blev som jag fruktat för hela våren, att regeringen genom riksdagen skulle avskaffa lagen mot ny kärnkraft som kom till efter folkomröstningen 1980. Röstsiffrorna blev 174 mot 172 till fördel för att avskaffa lagen. Det är alltså med endast två ynka röster som regeringen väljer att gå emot en folkomröstning där hela svenska folket fått säga sitt.

Vi får helt enkelt anta att Alliansregeringen tycker att 2 röster för att få majoritet är en tillräckligt bred överenskomelse för att strunta i folkomröstningen. Men om jag inte minns fel var det självaste Göran Hägglund (kd) som i debatten om könsneutrala äktenskap påstod att det inte fanns en tillräckligt bred överenskomelse i frågan (då det "bara" var alla partier förutom KD som var för). 

Jag har nu insett att Alliansen har en ytterst dunkel demokratisyn. Värst av allt är kanske KD med sin dubbelmoral då de med sin subsidaritetsprincip tycker beslut ska tas på lägsta möjliga nivå, men istället väljer att ta ett sådant här beslut i riksdagen (med endast 349 ledamöter) och därmed går emot ett beslut som tagits i en folkomröstning med långt fler människor som deltagit i beslutet.

 

Jag glädjs däremot av allt det gröna engagemang vi kunde se i riksdagens talarstol. Jag pratar såklart inte om Andreas Carlgren, han sysslade med något helt annat och påstod att det var att satsa på förnyelsebart när de öppnade upp för ny kärnkraft. Maria Wetterstrands inlägg i talarstolen var lysande och även Solveig Tärnströms inlägg gjorde mig stolt.

Även jag skulle vilja säga mitt "du är ytterst välkommen till Miljöpartiet!" till dig Solveig.

 

 

Andra som kommenterar kärnkraftsbeslutet och centerns svek är; Jakob LundgrenMaria Ferm,Pierre RingborgAlliansfritt SverigeHBT-Sossen, Kuniri 1 & 2AkkompIsabel EnströmFriederike GerlachJämstsvedDagbok mot atomkraft och Kulturbloggen.

 

I media; DN 12 & 3, SvD 1 & 2, AB 12 & 3, EX 1 & 2 och RoD

 

Kommentarer till inlägget

 1. Hansson skrev den 18 juni 2010 kl. 20.54: Gravatar

  Yes, äntligen! Mer kärnkraft!!

  Konstig demokratisyn? Ja, det är konstigt att inte en enda (S)-riksdagsman vågar gå emot partilinjen och tycka något annat. Att kärnkraft är bra och det skall vi ha. Eller att det, som på den borgerliga sidan, finns några frifräsare. Det tycker jag är mycket mer märkligt. Hur hårt viner partipiskan i S (eller V och MP för den delen) när ungen vågar knysta om avvikande uppfattning ens i någon fråga?

  Nu sitter inte en riksdagsman på ett eget mandat med enda bemyndigande från sina väljare. Han sitter på partiets mandat och får då välja att när det är omröstning rösta som partiet har kommit överens om. Självklart så ventileras avvikande uppfattning i utskotten och där kan du kämpa för din sak. Politiken bedrivs inte genom knapptryckning, den formaliserar beslutet som har fattats i utskotten.

 2. Jesper skrev den 19 juni 2010 kl. 03.08: Gravatar

  På Hanssons resonemang följer även att riksdagsledamöterna i själva verket är onödigt byråkratiskt gods, som vi borde göra oss av med. Det blir mycket mera effektivt om man struntar i plenisalen, fördelar mandaten direkt till partiledarna, och sätter samman utskotten på något annat sätt. Det går lika bra att representera sina väljare på det sättet.

  För det kan väl aldrig vara så att någon som lagt sin röst på ett parti tycker annorlunda gentemot sina väljarkompisar? Nä, väljarbasen är helt homogen. Japp. Det finns helt enkelt bara sju sätt man kan tycka på om allting.

Lämna en kommentar