Örebro blir europeisk teckenspråkshuvudstad

Idag har Örebro kommunfullmäktige beslutat om att mynta begreppet teckenspråkshuvudstad och att utse Örebro till en sådan. Men medan jag lyssnade till debatten fick jag inspiration till att skriva lite. Det jag vill få sagt är:

MEN,

Tillgänglighet är mer än ord

Under Kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen beslutades det om att göra Örebro till europeisk huvudstad för teckenspråk. Att särskilt fokus ska läggas på tillgänglighet för teckenspråkiga i kommunen. Det är en positiv utveckling att politiken äntligen insett att mycket finns att göra för att garantera tillgänglighet för teckenspråkiga invånare.

Debatten i kommunfullmäktige kantades, förmodligen som vanligt, av mycket fina ord. Alla vill visa sin vilja och stora intresse i frågan, vilket såklart också är något oerhört positivt. Men det slående är hur lite alla dessa fina ord betyder om man skulle stänga av ljudet. Främst skulle alla politiker se ut som fiskar som torrlandat och deras ord skulle inte se ut mer än försök att hålla sig vid liv.

Det som behövs nu är att riktig förändring sker, att de fina orden omsätts i reell förändring för teckenspråkiga. Att kommunen blir mer tillgänglig, och förhoppningsvis innebär detta bland annat att kommunfullmäktiges egna möten i framtiden blir teckenspråkstolkade.

För i en stad som Örebro, med en så stor andel teckenspråkiga invånare, är det en stor brist att demokratiska forum såsom kommunfullmäktige inte är tillgängliga. Avsaknandet av teckenspråkstolkar på plats och i sändningar på internet är slående, något som vi hoppas förändras när Örebro nu blir en huvudstad för teckenspråk.

Niclas Persson
Språkrör, Grön Ungdom Örebro
Kandidat till kommunfullmäktige för Miljöpartiet de gröna

Vi får se om NA vill publicera min lilla insändare.

Lämna en kommentar