MP borde låta S & V styra i minoritet i Örebro

Då är valet avgjort. Eller det finns ett valresultat, men ännu inte någon ny majoritet i Örebro, eller i Riksdagen.
Ingen har nog missat att Sverigedemokraterna tagit plats i riksdagens finrum och fått fler platser i Örebro kommunfullmäktige.

I Örebro har resultatet ändrat sig hela tre gånger innan det tillslut landade i att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tog hem 31 mandat mot den sittande Koalitionen som fick 30. För att nå en majoritet behövs 33 röster av kommunfullmäktiges totalt 65 ledamöter.

Sverigedemokraterna ökade från ett mandat till fyra. Egentligen vill jag inte fästa så mycket uppmärksamhet till dem, men jag tycker det är viktigt att vi kritiserar deras politik, inte deras existens. Jag skrev förra året ett blogginlägg där jag analyserade deras första budget på 4 år i Örebro kommunfullmäktige. Den finns att läsa här. Där har jag förklarat varför jag tycker de är dåliga, därför att de för en dålig politik som är byggd på främlingsfientlighet.

 

Hur ska Örebro nu styras?
Det är förstås det som alla frågar sig. Jag tror att jag landat i vad jag tycker. Efter att ha läst en väldigt bra artikel av Per Gahrton på Newsmill under rubriken "Blockpolitiken är död - nu måste riksdagen få bestämma" så har jag fått inspiration till vad som skulle kunna bli Miljöpartiets linje i Örebro. Sakpolitiken måste få styra. Att binda upp sig till block är kanske inte bästa lösningen, det visar ju årets val ganska tydligt. Varken väljare eller partier har tjänat på att det bildats stora block i kommunalvalet, eller i riksdagsvalet.

Med ett minoritetsstyre finns ingen överhängande risk för att SD får inflytande, inte sålänge alla partier menar allvar med att inte ge SD inflytande och att de verkligen är på en helt annan skala än dem. För om 94% av fullmäktiges och riksdagens ledamöter är mot rasism så hoppas jag verkligen att vi lyckas rösta ned rasistiska förslag. Det verkar högst osannolikt att rasistiska förslag går igenom med den överväldigande majoritet som finns mot politik som syftar till att diskriminera och sortera människor.

I Örebro skulle det kunna innebära att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får regera i minoritet. Dock måste de kämpa för att få stöd av andra partier i sakpolitiska förslag. Kanske är det Moderaterna som lyckas hålla med dem, kanske är det Folkpartiet eller kanske är det Miljöpartiet. Självfallet kommer inget parti att få igenom allt, så har nog politiken aldrig fungerat. S och V kommer få anpassa sig till övriga partier för att få stöd, inget konstigt med det.

För Miljöpartiets del är det svårt att sätta sig i majoritet med partier som aktivt drivit en smutskastningskampanj under valrörelsen. Att sätta sig i opposition och låta minoritetsstyret få kämpa för stöd av MP (eller någon annan) är kanske det bästa. Då finns inte risken för att bli överkörda, få en dolk i ryggen och att tvingas stå till svars för politik som partiet inte står för. Att partiets ledamöter tar ställnings i sakfrågor gör politiken mer levande. Det blir ingen kohandel och Miljöpartiet måste inte förhandla bort sin politik, utan vill man ha partiets stöd gör man rätt i att göra bra förslag som partiet kan gå i god för.

Framförallt hamnar ansvaret hos de regerande partierna att få en bred majoritet för sina förslag. Det är trots allt de som måste ta ansvar.

 

 

Förövrigt tog Miljöpartiet i Örebro återigen hem fyra mandat detta val. Vi har vunnit nya väljare och framför allt många nya medlemmar och Miljöpartiet har blivit starkare! Då jag var namn nummer fem på partiets lista har jag inte fått en ordinarie plats i kommunfullmäktige men är däremot första ersättare och hoppas göra en del framträdande i fullmäktigesalen.

Lämna en kommentar