Lyssna till elevråden!

Politiker måste bli bättre till att lyssna till de organiserade eleverna. Det räcker inte med att lyssna på sina egna barn eller några enstaka elever och sedan tro att man hänger med i skolans värld. Det är elevråden som politiker behöver lyssna till.

Elevrådet är elevernas samlade röst. Precis på samma sätt som det är av vikt att lyssna till ungdomar organiserade i en rörelse, hellre än att rycka en random på stan, är det viktigt att ha bra kontakt med elevråden ute på skolorna.

Känslan att bli lyssnad till ska inte underskattas!

Kontakten mellan politik och den dagliga verksamheten är otroligt viktig, och inte minst har elevråden ute på skolorna otroligt mycket bra att komma med. Det som politikerna kan bjuda på är att prata om möjligheterna för hur en bättre skola kan skapas.

Det finns helt klart ett viktigt utbyte mellan elevråden ute på skolorna och skolpolitiker. Elevråden hjälper politikerna att ha koll på vilka frågor som är viktiga för eleverna och vilka utmaningar skolan står inför, samtidigt som politikerna erbjuder inspiration, kunskap och pepp till elevråden. Känslan att känna sig lyssnad till ska inte underskattas.

Jag är av tron att elever och lärare kan åstadkomma otroligt mycket bra. Tyvärr känner de ofta en stor hopplöshet istället för en inspiration som kan hjälpa dem att tackla utmaningar för att göra skolan bättre. Det är helt klart politikens roll att lyssna, förändra men inte minst att inspirera!

Elevråden ska vara trötta på politikers uppvaktning!

Idag har jag träffat elevrådet på Rudbeckskolan här i Örebro och jag inser hur viktigt det är just att vara det lyssnande örat. För det är faktiskt så att en så enkel sak som att lyssna kan göra otroligt mycket för att öka inspiration och pepp.

De blev faktiskt förvånade att det finns politiker som bryr sig. Att det för en gångs skull var en politiker som söker upp dem istället för tvärtom. Jag hoppas att elevråden i Örebro aldrig ska känna en sådan förvåning. Istället ska de gärna vara lite trötta på politikers uppvaktning.

Jag har med andra ord insett att ett av mina viktigaste mål kommer vara att just företräda eleverna och elevråden inom skolpolitiken. Det finns nämligen alldeles för får som lyssnar.

Politiker måste sluta skolka!

Förövrigt borde skolpolitiker bli bättre att gå på de skolkonferenser som de blir inbjudna till. Det borde vara ett minimikrav för att få kalla sig skolpolitiker. Att inte ha kontakt med den verksamhet som man styr är oförsvarbart.

Skolkonferenser är den plats där företrädare för elever och lärare får träffa skolledning och politiker. Det är verkligen en plats som politiker borde infinna sig. Jag hoppas verkligen att politiker i Örebro slutar skolka och att deras närvaro på dessa konferenser ökar jämfört med andra år.

Tydligen är det mer än vanligt att politiker här i stan inte kommer och det är något jag verkligen inte kan förstå. Skolkonferenser är ett av få forum som lärare och särskilt elever har att tillgå för att påverka. Vilken respekt visar politiker genom att inte ens dyka upp? Hur ska man kunna ha tilltro till skolkonferensen som demokratiskt forum om den (tyvärr) viktigaste aktören inte kommer?

Jag hoppas på en skärpning framöver!

Kommentarer till inlägget

  1. MarySaintMary skrev den 10 februari 2011 kl. 10.23: Gravatar

    Snälla, bli aldrig gammal och bitter!

Lämna en kommentar