Låt inte Shell göra Sverige till ett "Gasland"

Supermiljöbloggen skriver idag en utmärkt fördjupning på ämnet om okonventionell gasutvinning. Metoden för att utvinna naturgas ur skiffer kallas även Hydralic Fracturing. Det är en metod som kort och gott går ut på att skjuta ner vatten, med omkring 500 olika kemikalier, i marken för att lösgöra gasen. Det borde inte vara svårt att inse att det inte är en så långsiktig eller miljövänlig metod för energiutvinning.

Första gången jag hörde talas om metoden var när jag såg filmen Gasland som följer utvinningen av naturgas i USA. Det är nog den värsta dokumentärfilm jag sett och jag hoppades flera gånger att det inte skulle vara på riktigt. Det värsta är ju just att företag som Shell nu alltså försöker exportera utvinningsmetoden hit till Europa och Sverige. 


Här kan du hitta hela filmen som jag starkt rekomenderar.

Kommentarer till inlägget

  1. Anita, Heaven or sHell skrev den 26 januari 2011 kl. 10.22: Gravatar

    Gasland är en fantastisk film och detsamma gäller för Split Estate. Vill man se en liten kortare variant rekommenderar vi denna engelska dokumentär på 15 minuter som vi har försatt med svensk textning:
    http://www.youtube.com/heavenorshell#p/u/0/kyrahZYFa-8

  2. Sten Smederöd skrev den 28 september 2011 kl. 15.21: Gravatar

    Jag såg Gasland i går kväll och sedan var det inte lätt att somna. Förre Vicepresidenten Dick Cheyney har mycket på sitt samvete men detta var nog det värsta jag sett. Hoppas våra egna miljöinstanser inser faran i tid och iunte tillåter dessa idiotiska metoder att användas i vårt land och helst inte någon annanstans heller för den delen.

Lämna en kommentar