Jorden har inga föräldrar som kan sätta in lite mer på kontot

Idag är dagen då världen går över gränsen från att leva på årets avkastningen av jordens resurser till att börja leva på naturens kapital, rapporterar WWF genom DN

Det är alltså idag den 21 Augusti som vi redan förbrukat den andel som jorden har att ge oss för detta år, och framför oss har vi konsumtionshögtider som julhelgen och mellandagsrean. Då vi nu börjar ta av resurskapitalet så kommer avkastningen att minska, vilket betyder att detta datum tidigareläggs nästa år. Gör vi inget åt att minska vår överkonsumtion kommer gränsen för hållbarhet att inträffa allt tidigare på året.

Som exempel på detta vill jag nämna att den här dagen, den så kallade Earth Overshoot Day, inträffade 25 september förra året men redan den 21 Augusti i år. Skrämmande snabbt går vi mot att förbruka jordens resurser.

 

Då många i världen gillar ekonomi mer än just världen tänkte jag försöka förklara med lite enkelt ekonomi och banksnack om hur det här med ekologisk hållbarhet fungerar.

Om världen är ett bankkonto så är världens resurser, i form av järn, metaller, olja och träd mm, saldot. Alltså så mycket pengar som finns på kontot.

Eftersom världen inte har några föräldrar som kan sätta in mer pengar, eller kan spela lite på aktiemarknaden så kommer saldot inte att öka. Varje år så kommer lite ränta på de pengar som finns på bankkontot. I verkligheten handlar det om att skogar växer lite och att fiskar förökar sig.

Men när vi tar ut mer pengar från kontot än vad vi får i ränta så börjar vi ta av det saldo som fanns från början. Då kommer räntan nästa år att bli mindre. Och om vi inte gör förändringar så vi tar ut mindre pengar nästa år så kommer vi ta mer av det ursprungliga saldot och räntan kommer fortsätta att minska. I verkligheten handlar det om att vi hugger ned skogar så de inte kan växa till sig, att vi fiskar upp alla fiskar så de inte kan föröka sig osv. 

Som sagt, jorden har inga föräldrar som kan komma med mer pengar när det börjar krisa. Därför måste vi redan nu börja jobba med att minska vår konsumtion och det resursslukeri som pågår just nu som äter upp kapitalet av jordens resurser.

För varje dag, månad och år vi skjuter upp att ta tag i problemet kommer kapitalet att minska. Det betyder att avkastningen ständigt minskar vilket i förlängning leder till att vi måste vänja oss vid en lägre avkastning och material standard ju längre vi väntar med en omställning till ett hållbart samhälle.

 

Fast, det är kanske inte just du som drabbas av att resurserna tar slut, utan det är kanske dina barn och barnbarn. Eller du kanske inte planerar att få barn så dig rör det ju inte. Det är ju ett juste sätt att tänka.. långsiktigt hörru.

 

Jag tror att vi behöver en regering som tar det här hotet på allvar, kärnkraft är inte svaret, och det verkar tyvärr vara det enda svaret som alliansen har i sin "miljöpolitik". Ibland påstås det att miljöpartiet inte behövs nu när alla partier har miljöpolitik, men fortfarande saknas det politik med substans som kan möta allvarliga problem som detta med hur vi överkonsumerar jordens resurser. 

Tänkte bara säga att sikta på tillväxt och att konsumera igång ekonomin är knappast en särskilt bra lösning.

 

Andra på samma ämne: Hållplats Håden, Camino, Jakob Lundgren

Media: Sydsvenskan

Lämna en kommentar

En blogg länkar hit

  1. 2010-08-21 från Gott nytt år! – Kuniri.