Jag vet minsann vad Sossarnas väljare vill ha!

Vi hoppas naturligtvis att de [Miljöpartiet] väljer att lyssna på sina väljare, som vi vet vill se ett rödgrönt styre
- Lena Båstad, kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro

Det är Sveriges Radio som rapporterar om att Socialdemokraterna är kritiska till att det eventuellt kan bli fortsatt samarbete mellan Miljöpartiet och de borgerliga partierna i Örebro.

Idag sitter Miljöpartiet i majoritet i kommunfullmäktige tillsammans med Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Genom sin vågmästarroll har partiet med sina 5.76% i förra valet kunna ställa hårda krav i förhandlingar och har bla förhandlat sig till två kommunalråd och två politiska sekreterare. Även ordförandeposter i Samällesbyggnadsnämnden och Byggnadsnämnden har partiet fått. (Vilket är ganska mycket för ett sådant litet parti) I Koalition Örebro som samarbetet kallas är de små partierna tillsammans större än Moderaterna vilket fått till följd att ett vetosystem inrättats i samarbetet. Alla partier är lika mycket värda och inget ensamt parti kan styra mer än andra. Med andra ord, Moderaternas inflytande är begränsat.

Valet att inte samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gjordes då bättre fördelar och mer genomslag för grön politik kunde nås genom att samarbeta med Koalition Örebro. Miljöpartiets förhandlingar är ett viktigt steg för att garantera största möjliga genomslag för den politik partiet bedriver; en handlingskraftig miljöpolitik. Det är ju sedan ganska rimligt att anta att väljarna vill att det parti de röstar på får genomslag för sin politik.

Socialdemokraternas företrädare påstår nu att de vet exakt vad Miljöpartiets väljare vill ha. Jag själv skulle säga att de lagt sina röster för att få handlingskraftig miljöpolitik, medan Lena Båstad försöker antyda att Miljöprtiets röster egentligen är röster på Socialdemokraterna. 

Med liknande logik som Lena Båstad använder skulle jag vilja hävda att jag vet följande;
Socialdemorkaternas väljare vill egentligen ha redig och handlingskraftig miljöpolitik, och det vore bra om Socialdemokraterna i Örebro respekterade detta och försökte leva upp till väljarnas förväntningar efter valet. 
För de erfarenheter jag har med mig från mitt uppdrag som ersättare i byggnadsnämnden är att sossarna ständigt i alla detaljplaner som spikas försöker ge fördelar till de som åker bil. Hur grönt det är, ja det kan ju diskuteras.. Har även hört att de är emot de kommunala naturreservat som instiftats i kommunen under mandatperioden.

Att den majoritet som sitter tillsammans och styr, pratar med varandra om framtiden är inget konstigt i sig. Dels för att det är ett samarbete vilket för åtminstone de flesta kännetecknas av att det förs en dialog och samtal mellan partierna. Miljöpartiet har även gått till val på att driva långsiktig miljöpolitik och att då inte se längre än en mandatperiod vore ganska dumt. 


Allt detta betyder dock ingenting för hur en framtida majoritet ser ut. Som alla vet är det valresultatet som är grunden för att skapa majoriteter. Låt oss ta detta snack om samarbete när vi vet vad väljarna vill ha, istället för att gissa och framstå som allvetande som Socialdemokraterna.

Jag kommer i kommunfullmäktige jobba för att få genomslag för miljöpartisitisk politik. Det handlar inte om att stödja borgare eller sossar, utan det handlar om att driv på en omställning till ett mer hållbart samhälle.

Lämna en kommentar