Jag tror inte på Ipad som årets julklapp

Jag tror inte att det är en bra ide att vi köper massa prylar till våra nära och kära, och alla de där andra som vi känner oss tvungna att ordna klappar till. Dels för att det är väldigt dåligt för miljön att vi håller igång den lyxkonsumtion som julhandeln faktiskt handlar men också för att den har så otroligt negativ effekt på mångas privatekonomi.

Just nu är Ipad den nya hypen som alla tror det kommer bli årets julklapp. Jag tycker det är tråkigt att en sådan dyr lyxpryl sätts i centrum för hela julhelgen. De vill att vi ska köpa den trots att vi inte har råd och inte egentligen behöver den. Varför kan vi inte låta julen handla om annat är stress, prylar och konsumtion?

Julhandeln är inte mjuk och mysig, den kan tvärtom bli riktigt hård och kall

Förra vintern så slog julhandeln rekord, men vet ni vad som mer slog rekord senare under våren? Jo det var personliga konkurser. Många affärer erbjöd oss att vänta med att betala prylarna i 3 månader men när tiden väl var ute så hamnade många riktigt illa ut. De hade köpt så mycket prylar, eftersom det är ju vad som förväntades av dem, så att deras ekonomi fullständigt rasade ihop.

Julhandeln är intressant på många sätt, men samtidigt otroligt tragiskt. Reklam och annat försöker få oss att konsumera saker vi inte behöver, vi blir på lurade dyra lån vi inte egentligen har råd med, samtidigt så sitter det människor och gnider händerna i väntan på att vi ska hamna i ekonomisk kris. För minns ni vilka som gjorde reklam efter det att jul och nyårs erbjudanden togs ned, jo det var pantbankerna. Det var en noga uträknad strategi från deras sida för de visste ju att folk behövde gå tillbaka med saker för att ha råd med sitt vanliga liv. Att de överansträngt sina ekonomier och behövde en väg att få fason på det hela. 

Tänk efter vilken cirkus det egentligen handlar om när vi köper massa dyra prylar för att ge bort till någon, som även den ger bort massa andra dyra prylar. Egentligen är det bara dyra saker som byter ägare och resultatet är att vi till slut inser att vi inte riktigt hade råd med det, så vi får ta med oss vännens pryl till pantbanken. Alltså ger vi bort saker för att kunna pantsätta dem?

Fattigdomen bland barn ökar i Sverige

Visste ni förresten att 340 000 barn lever i relativ fattigdom i Sverige idag. Det betyder inte att de är sådär fattiga som människor är i Afrika, men det betyder att deras familjer har långt mycket mindre än genomsnittet och att de jämfört med andra familjer i Sverige är fattiga. Barn som lever i denna slag av fattigdom har ökat hela 50% sedan 2006. Men ingen pratar om dem. Vi får bara höra att vi ska konsumera mera, köpa oss ur den ekonomiska krisen.

För det är dem, barnen i de fattiga familjerna, som hamnar utanför när vi säger att dyra prylar ska vara normen i samhället. Att man är lyckad om man har fina dyra saker. För när alla klasskamrater kommer med nya saker, typ en Ipad, så är det de som inte har lika välbärgade familjer som kommer att känna sig otillräckliga, misslyckade och utanför. 


Vi måste skapa ett samhälle där prylar inte innebär status, där ingen hamnar utanför bara för att de inte har rika föräldrar. För att vi ens ska kunna bevara vårt samhälle så måste vi sluta förstöra jorden. Ett steg är att sluta överkonsumera, för att ta slut på  resurserna skadar miljön allvarligt. Det var trots allt i September som årets ranson av naturresurser tog slut, men nu ska vi tydligen handla mer prylar.

Kommentarer till inlägget

  1. Klara skrev den 3 december 2010 kl. 08.52: Gravatar

    Bra! Så sjukt att värsta lyxprylen kan vara "årets julklapp".
    Vi kör på endast poliovaccin, actionaidgetter och liknande till julklappar i år. Det är bra grejer det.

  2. MarySaintMary skrev den 3 december 2010 kl. 12.40: Gravatar

    Håller med. Och som Klara skriver, konstigt att årets julklapp kan bli nåt som är så dyrt att typ ingen har råd med det. För ett par år sen var det en mössa som var årets julklapp, men annars har det varit typ dvd-spelare, cd-spelare, mobiltelefon osv. Jag känner nästan ingen som har råd att ge bort sånt i julklapp.

    Men jag tänkte be dig om tips också! Min pojkvän är inne på samma linje som du, och önskar sig inga saker i julklapps (och födelsedagspresent, 13:e dec), han vill ha "något annat". Typ upplevelser. Har du några tips?

Lämna en kommentar