Jag ställer upp

Vi närmar oss våren och det är inte bara miljöpartiet som ska byta språkrör. Maria Ferm och Jakop Dalunde har som språkrör för Grön Ungdom gjort en fantastisk insats men kommer att avgå vid Riksårsmötet 2011. Stärkt av den öppna processen i Miljöpartiets språkrörsval och de offentligjorda kandidaturerna inom Grön Ungdom har jag bestämt mig för att offentliggöra att även jag ställer upp i valet av språkrör.

Det jag hoppas ska avgöra i språkrörsvalet är inte vem som är bäst idag. För jag tror det är nästan omöjligt att vissa samma kvalitet som våra avgående språkrör, för de har haft flera år på sig att ta sig dit de är idag. Istället borde det vara kandidaters potential, hur mycket de kan växa och utvecklas som språkrör, som vägleder er när ni ska rösta. 

Jag tror på Grön Ungdom som en plats att utvecklas

Politiker bör inte vara livstidspolitiker, men jag tycker heller inte att ungdomsförbundens företrädare ska vara några proffspolitiker. Grön Ungdom behöver inte bli en proffsigare organisation. Jag tror framgången finns i att våga fortsätta vara lite amatörer.

Det brukar vara populärt att citera en sångtext i sådana här sammanhang och jag vill inte vara sämre. Vem är då bättre än Kapten röd som skriver såhär: Alla vill till toppen och göra karriär. Vi vill ut i rymden, men stjärnorna finns här.

Visst kan vi göra saker bättre men det viktiga är att vi har roligt, påverkar världen i en positiv riktning och växer. Inte bara som organisation utan också att vi medlemmar får förutsättningar att växa som personer, som förändringsaktörer och om man vill som politiker. Det är alla vi medlemmar som är stjärnorna, och vi finns redan här.

Jag är övertygad om att jag både kan växa och göra ett bra jobb med att representera er som språkrör.


Varför Grön Ungdom och varför jag?
Jag valde att engagera mig i skolans elevråd och så småningom i barnrättsrörelsen istället för i ett parti. Helt ärligt fattade jag inte riktigt grejen med höger och vänster. Men snart insåg jag att det fanns ett parti som varken var höger eller vänster och som stod för precis de frågor som var viktiga för mig; rösträtt vid 16, slopa betygen, stärk elevdemokratin, göra barnkonventionen till lag och framförallt att ta unga på allvar. Det partiet var Miljöpartiet de gröna och jag blev medlem.

Med knappt 2 år i partiet har jag valt att lägga mycket av mitt krut på det lokala arbetet i Grön Ungdom. Det är något som utvecklat mig enormt. Det finns inget att jämföra med att se en lokalgrupp växa fram framför sina ögon och veta att man varit en del av det.

Jag har alltså inte haft massa uppdrag i Grön Ungdom, men däremot har jag ganska stor erfarenhet av uppdrag i ideella organisationer både lokalt och på riksnivå. Jag har startat lokalgrupper och drivit kampanjer i regn och snöstormar. Jag har även suttit med i sammanträdesrum och tagit beslut som är avgörande för organisationers framtid. Det är erfarenheterna från det lilla till det stora som jag vill ta med mig till Grön Ungdom.


Jag minns fortfarande den känsla jag hade efter min allra sista debatt i valrörelsen. Det var på en gymnasieskola i Örebro och jag gick därifrån stärkt av det stora förtroende som eleverna visade för miljöpartiet. Ingen debatt är lätt, men det kändes som det inte varit några problem alls. Jag insåg att det måste vara för att jag företrädde en fantastisk politik som målade upp en tydlig bild av vad vi vill med framtiden.

Jag har förstått att det är den känsla man får av att driva politik som inte pratar till människors egoistiska sidor eller till deras rädsla utan istället till deras förstånd och medmänsklighet. Med en så fantastisk politik i ryggen kan jag tänka mig att bli ert språkrör.

Jag kan nog inte allt som man helst borde kunna, men sen är det ju så att ingen riktigt kan allt. För att vara riktigt ärlig är så är mina kunskaper på miljöområdet försumbara. Men nyckeln till att lära sig det som krävs tror jag är att omge sig med bra och duktiga människor, och jag vill ta del av er kunskap i de frågor där ni är bättre än mig.

Ett hållbart engagemang med mervärde!

Vid sidan av att vara språkrör är min ambition att få tid till mina politiska uppdrag i Örebro kommun och att jobba som ledsagare eller personlig assistent för teckenspråkiga. Jag är beredd att ta ett uppehåll från mina studier till teckenspråkstolk för att bli språkrör, men vill inte helt lägga den delen av mitt liv åt sidan. Jag ser det som i en del i ett hållbart engagemang att göra något litet vid sidan av som är något helt annorlunda.

Idag har våra språkrör jobbat 50% som spårkrör för Grön Ungdom och samtidigt lyckats jobba 50% för Miljöpartiet i riksdagen för att få en rimlig inkomst. Jag är beredd att jobba stenhårt minst lika mycket, men vill försöka göra något annat på den övriga tiden. Det betyder inte att min kandidatur är halvhjärtad. Jag tycker om att slita och det skulle jag verkligen göra för er.


Som många andra har jag några frågor som jag tycker om att prata om:

Barns rättigheter och skolfrågor
Som skolpolitiker i min hemkommun Örebro vill jag ta med mig tankar och erfarenheter för att använda i uppdraget som språkrör. För jag tror just att skolfrågor är ett område som miljöpartiet har mycket potential inom. Vi har en fantastiskt politik som pratar om barn och unga som förändringsaktörer och att det är viktigt att de har inflytande över beslut som berör dem.
 

Tillgänglighetsfrågor glöms ofta bort
Tillgänglighetsfrågor är ofta inte så prioriterat i politiken, men för människor som drabbas av otillgänglighet eller diskriminering så finns det inget viktigare. Genom mina studier har jag verkligen fått upp ögon för just tillgänglighetsfrågor och det är något jag vill försöka lyfta upp på den politiska dagordningen. Det är kanske inte någon vidare spännande politik ur ett mediaperspektiv, men det är en politik som kan förbättra människors vardag. 

Att bemöta rasismen är en annan utmaning vi står inför

Tidigare har jag jobbat antirasistiskt genom mitt styrelseuppdrag i Ungdom Mot Rasism men är beredd att lämna även det för att företräda Grön Ungdom. Att ha en ideologi med starkt människovärde i ryggen när man tar debatten mot rasismen tror jag är viktigt. På många sätt tycker jag att sakpolitiska organisationer är ovärderliga, men ibland är det de politiska partierna som måste ta ställning. Jag vill ta debatten för Grön Ungdoms räkning för jag tror vi har de rätta perspektiven och den rätta politiken.
 

Att ha en fot kvar i verkligheten tror jag är viktigt. En lokal miljöpartist myntade en gång på ett medlemsmöte begreppet “vaccination mot makt”. Att kunna förhålla sig till det politiska spelet utan att förlora sig själv eller sin gröna kompass tror jag underlättas av att just göra något vid sidan av. Mitt mål är inte att bli livstidspolitiker eller ens heltidspolitiker utan jag vill så småningom bli teckenspråkstolk. Genom att jobba med människor vid sidan av vill jag vaccinera mig själv för att inte fastna alldeles för mycket i den politiska världen.


Det kanske viktigaste att veta om mig är att jag är rädd för makt. Jag tror det är en rädsla som är viktig för att bli en bra företrädare i ett representativt system. För som spindelmannen säger: With great power comes great responsibility". Jag vill göra rätt för mig och därför kommer jag att lyssna in er. Det finns inget viktigare i Grön Ungdom än oss medlemmar.

Kanske vinner jag inte valet, men det viktiga är att det finns valmöjligheter. Att det finns flera kandidater att välja på är det som gör vårt parti och vårt förbund demokratiskt och öppet.
 

Några andra som kandiderar till språkrör är: Anders Schröder och Yuri Silva och Björn Lindgren

Kommentarer till inlägget

 1. Isabella UMR skrev den 21 december 2010 kl. 23.46: Gravatar

  Lycka till så hemskt mycket! :D

 2. Rasmus Holmberg skrev den 22 december 2010 kl. 01.21: Gravatar

  You go mannen!

  Jag tycker att ditt inlägg är mycket klokt och din kandidatur minst lika klok! Jag tror också att skolpolitik är ett område där Mp har stor potential att vara ledande även om jag inte anser att det egentligen finns någon åtskillnad mellan olika frågor. Över allt vilar nämligen en grön matta som skall omsluta det hållbara och gröna samhället.

  Det är dock så att Mp är DET ENDA PARTIET vars skolpolitik baseras i stort sett uteslutande på forskning. Det är anledningen till att jag tycker att politiken är så bra, dvs. att det inte egentligen finns någon politik på detta område utan man låter kunskap och erfarenhet i form av professionell forskning vara vägledande. I mina ögon är nämligen skolan alltför politiserad och beroende av politiska ideologiers goda vilja samt knuten till kommunala budgetar i vilka få eller inga undantag görs.

  Kom bara ihåg att allting hänger ihop i en grön värld; Integration och välkomnande, umgänge, kultur och gemenskap, arbete och fritid, skola och utbildning, tillgänglighet och diskriminering, hållbarhet och miljöförbättringar allting har med vartannat att göra och ingenting går att bortse ifrån - På alla områden är våra tre solidariteter applicerbara.

  Genom historien har en mängd ideologer och filosofer haft sin bild klar över vart man tar vägen då ett materiellt välstånd är uppnått; Jo, mindre arbete, mer umgänge, mer kultur, mer utbildning och kunskap. Denna målsättning har målats upp av tänkare från både höger och vänster sedan medeltiden och ändå fortsätter vi att sträva mot ännu mer materiellt välstånd och ekonomisk tillväxt... Se till att ändra på det här Niclas :)

 3. Yuri Silva skrev den 28 december 2010 kl. 21.04: Gravatar

  Hej Niclas!

  Bra skrivet! Älskar spindelmannen =) min actionhjälte!

  Det gläder mig att vi är fler som kandiderar och att du är en av de kandidaterna. Lycka till och forsätt så som du gör så ska vi göra vårt bästa för att lyfta fram fler frågor som brukar vara åsidosatta.

  Vi ska bryta på vänster- och höger strukturerna som inte ifrågasätter den ekonomiska tillväxten. Vi ska ändra på detta nu! Ekologism heter vaccinet ;)
  Gröna kramar

  Yuri

Lämna en kommentar

2 bloggar länkar hit

 1. 2011-01-04 från Grön Ungdom bör införa ett regionråd – Niclas Persson.
 2. 2011-01-16 från Att vara eller inte vara Grön » Blog Archive » Vinna eller försvinna, språkrörsposten!.