Jag anklagar polisen för övervåld!

Under tisdagskvällen deltog jag i en blockad av flyktingförvaret i Flen för att försöka förhindra utvisningar av 6-8 irakiska flyktingar till Bagdad. Genom att använda oss av ickevåld såsom att bygga barrikader och sitta ivägen för transporten ville vi visa vårt motstånd till att människor utvisas trots att deras säkerhet inte kan garanteras i det land de ska deporteras till.

Kvällen och framförallt polisen spårade ur och möte våra fredliga protester med våld. Något de verkar planerat från första början. De hade satt en ambulans i beredskap trots att de vet att vi agerar fredligt och att ingen någonsin skadats i en blockad. Läs gärna mer på flyktingbloggen där jag skrivit lite mer ingående om händelserna.


Även Eskilstuna kuriren har skrivit om händelserna. Till dem har jag berättat om det övervåld polisen använde och när min vän blev oprovocerat biten av en polishund. Totalt blev 4 aktivister bitna av hundar och flera blev slagna med batonger.

– Vi agerade inte mot polisen, vi var ute efter att stoppa bussen. Vi satt utanför avspärrningarna och gjorde inget­ fel. Då blev vi påhoppade av en polis­patrull. Polisen har rätt att göra sitt jobb, men här gick de över gränsen, de mötte ickevåld med våld.

– Polisen lagförde ingen person under aktionen, det tyder ju på att vi inte gjorde något fel.

Niclas kompis blev biten av en hund vid ingripandet och tvingades söka akutvård i Katrine­holm.

– Hunden bet mig hårt i benet ovanför knät och släppte inte taget. Det gjorde jätteont. Sedan kom en polis, slog mig på armen och drog mig åt sidan. Hunden höll kvar sitt grepp ända tills bussen hade åkt förbi, säger Niclas­ kompis.

Det här skrev Nils Bryntesson på facebook om hundbettet:

Pratade precis med min vän som blivit biten. Stelkrampsprutor, risk för infektion och mer permanent knäskada men det värsta var utan tvekan traumat att bli attackerad av hund på polisorder. Känslan av att hunden inte släppte. Skräcken och skriket.

Polisen: de gick till angrepp för att göra fritagning.

Sanningen: de två småsprang till det ställe som var smalast och satte sig stilla i armkrok.

Lönen för att stå upp för den lilla, förtryckta människan utan röst i vårt demokratiska samhälle.


Jag tycker att polisen bör ta ansvar för att planerat ha använt övervåld mot oss fredliga aktivister. Jag tycker polisens insatschef ska ställas mot väggen med frågan varför han beslutat att polishundar och batonger ska användas. Hjälp mig och mina vänner genom att sprida detta!


Fler som skrivit om #blockad är Jonas Bergström - Ickevåld möts med våld | Josefine Arenius - #blockad inatt, och att inte hitta andra vågskålen | Mattlo på flyktingbloggen - Rapport från blockad i Märsta: Vi var där, och det var bra


Kommentarer till inlägget

  1. Michael Brit skrev den 28 april 2012 kl. 15.42: Gravatar

    Heder åt Svensk polis som handlade så bra!

Lämna en kommentar

En blogg länkar hit

  1. 2012-04-26 från Dessa mina minsta | Dessa mina minsta.