Dubbelfel, och att inte skämta om dålig politik!

Igår kväll kollade jag en stund på Parlamentet på TV4. Det finns nog en ganska väletablerad syn på att det är det bästa programmet för politsk satir vi har i Sverige. Jag är inte längre helt övertygad. Medan jag kollade veckans duell kom jag till insikten att programmet de senaste åren helt tappat sin udd. Konstigt att jag upptäcker det först nu. 

Jag är inte emot att skämta om politik, jag tror egentligen att vårt samhälle har ett stor behov av politisk satir. Åtminstone behöver jag det! Det jag inte behöver däremot är kiss- och bajshumor, vilket det känns som programmet de senaste åren reducerats till. Spydiga och spetsiga politiska skämt har bytts mot billig komik.

Men hoppet är inte helt ute, Jag vill påminna att vi fortfarande har Soran Ismail. Han är den som kommer med armbågar till partier utan rädslan att trampa någon på tårna, samtidigt som han är rolig. Han är helt enkelt den enda som gör sina skämt till politik. Det är egentligen konstigt att vi inte längre riktigt helhjärtat vågar skämta om politik.
Vill vi ha komik kan vi välja att se något annat, något simpelt, men parlamentet är åtminstone för mig lite heligt. De bör fortsätta med att skämta om politik, på riktigt. Inte bara spela politiker som sedan råkar göra roliga saker, säga otippade saker som får en att fnissa lite. Det som krävs är att de rycker upp sig, höjer sina krav. Kanske kan coachen börja ge lite andra tips än att deltagarna ska bete sig som Chaplin.

Visst, det finns många som beskyller Soran Ismail för att gå lite väl hårt Sverigedemokraterna. Men det är fortfarande roligt! Min syn är att alla partier och politiker måste kunna ha en tillräcklig självdistans för att klara av att bli skämtade om. Till skillnad från SD tycker jag att kultur finns för att provocera, att parlamentets deltagare på riktigt började provocera och utmana oss att tänka efter skulle jag glatt ta emot. Det finns för mycket dumma politiska utspel för att inte skämta om det.

Jag vill ta ett exempel från veckans avsnitt när Soran fick frågan "Vad är ett dubbelfel?" svarade han blixtsnabbt "att gå på ett SD-möte iklädd burka!". Jag kan inte hjälpa men det är kul! Det är spontant och det är klockrent. Mer sådant behöver vi. Vi behöver det som ett sätt att politisera samhället. Politik behöver inte vara tråkigt, komik kan också vara politik!

Kanske är lösningen att produktionen bakom Parlamentet gör ett besök hos skaparna av Starke man på SVT. Sedan går de vidare och besöker en nyhetsredaktion för att se vad som är dagsaktuellt. Där någonstans borde vi kunna skapa ett program som ger oss det skratt vi behöver för att stå ut med det som händer i samhället, dålig politik, och de som styr. Ett program för politisk satir på riktigt!

Lämna en kommentar