Den värsta tiden i min politiska karriär!

SVT rapporterar om att det ännu råder politiskt kaos i Örebro då kommunvalet har överklagats. Samtidigt som kommundirektören uttalar sig om att det är "den värsta tiden i sitt yrkesliv". Att det är svårt för tjänstemännen förstår jag verkligen..

..men hur är det egentligen att vara ung politiker, som dessutom är ny i fullmäktige och i politiken då?

Att det är den värsta tiden i min politiska karriär kanske inte säger så mycket, eftersom den är väldigt kort. Men det betyder heller inte att det inte stämmer.

Det är underligt att finna sig i en situation av passivt kortsiktigt förvaltande istället för aktivt arbete för förändring till ett hållbart samhälle. Jag kan se att samhället fortsätter utan att politiken hänger med och det skrämmer mig.

Örebro styrs idag av en blocköverskridande majoritet där alla partier utom SD ingår. Minsta lilla fråga som kan vara kontroversiell och där konsensus inte kan nås läggs åt sidan. (Till kommande generationer..) 

Det är inte lätt att komma in i politiken i ett läge där ingen politik förs. Inte heller att sitta i ett fullmäktige som inte har sammanträde i brist på ärenden. Det är som om politiken skulle ha spelat ut sin roll i samhället. Allt samtidigt som jag kan känna att politiken aldrig varit så viktig som nu. 

Socialdemokraterna och Moderaterna verkar komma bra överens.

Särskilt när de nu kommit på en lösning med delat ledarskap där kommunstyrelsens ordförande varannan månad är Moderat och varannan Socialdemokrat. Att vara vid makten verkar viktigare än att förändra samhället.

Men problemet är att de riktigt viktiga frågorna ligger på is. Trots att överenskomelsen för samstyret pratar om att akuta frågor ska behandlas så anses frågor som att motverka klimatförändringar för politiska. De läggs åt sidan, trots att det är akut.

Frågan är bara hur mycket dessa frågor skulle prioriteras om något av (eller båda) de stora partier satt i en majoritet där de beslutat sig för att våga bedriva politik.

Jag har svårt att se hur den icke-politik som förs idag skiljer sig från den grå som dessa två partier mer än ofta står för.

Besked på fredag

Men på fredag kommer valprövningsnämnden lämna besked om det blir ett omval i Örebro kommun. #äntligen

Med väldigt stor sannolikhet kommer det bli ett omval och jag hoppas på din hjälp för att bedriva en grym valrörelse. Det behövs för att vi i Örebro ska kunna åtgärda de riktigt akuta frågorna som de andra partierna inte ser ut att prioritera.

Lämna en kommentar