Den som brukar våld kan aldrig kalla sig för antirasist

Ibland är det skönt med lite extra tid till reflektion. Valrörelsen har varit alltför intensiv för att rymma någon tid till att föra ut dessa reflektioner på bloggen.

En sak jag vill få sagt är att våld aldrig kan vara lösningen.


Otroligt många är chockade, besvikna och arga på Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, även jag. Men det jag vill få sagt är att våld inte är antirasistiskt. Den som brukar våld kan aldrig kalla sig för antirasist. Att bruka våld är emot allt det som en antirasist står för. Demokrati, Alla människors okränkbara lika värde och ickevåld.

Problemet med rasisterna är deras fördomar, det som får dem att bunta ihop människor och behandla dem efter sina föreställningar. Att motverka dem med våld är ett problem då det är de rasistiska ideerna som är antirasistens fiende, inte rasisterna. Alla människor är lika mycket värda och alla människor har rätt att inte utsättas för våld. Även en rasist, även en Sverigedemokrat.

När någon som kallar sig antirasist använder våld bryter han eller hon mot de grundläggande principerna om alla människors lika värde. Det som en antirasist ska försvara. I tron om att göra något gott, göra det precis motsatta. Människors lika värde ska en antirasist aldrig tumma på.

Att slå ned, misshandla, hänga ut och hota en Sverigedemokrat är aldrig antirasism. Så övertygar vi aldrig någon om att de rasistiska ideerna är fel, då sviker vi bara våra ideal och stärker känslan av att det finns en stor konspiration. Vi bygger aldrig demokrati med våld.

För problemet är att om vi låter vår rädsla och våra fördomar påverka vår syn på Sverigedemorkater eller deras sympatisörer, och bruka våld mot dem, då är vi inte ett dugg bättre än rasisterna själva. Vi sviker vår övertygelse om ALLA människors lika värde. Vi dömer människor utifrån våra fördomar om dem som rasister istället för att resonera och ta debatten i försök om att övertyga dem.

Våld övertygar ingen, och våld är inte ett demokratiskt verktyg. Det är då heller inget verktyg för en antirasist.

 

Den som brukar våld är precis som en rasist. Fast i en övertygelse om att någon är mindre värd en en själv, värd att behandla sämre än andra människor. Det är emot allt jag står för!

Jag ser jag ner på alla som anser sig vara mer värda än andra, därför ser jag också ner på alla dem som använder våld. Därför kallar jag dem som använder våld i antirasismens namn för svikare. De är inga riktiga antirasister!

Kommentarer till inlägget

  1. knut skrev den 25 september 2010 kl. 23.13: Gravatar

    Jag håller helt klart med om att våld i dagens Sverige, och våld för att bekämpa sverigedemokraterna just nu är en fullkomligt kass metod, och att våld i största allmänhet är en totalt värdelös och maskulin härskarskit. Men blir du inte lite väl historielös. Utan väpnade befrielsekamper i de delar av världen det har behövts och utan röda armén i andra världskriget hade väl sakernas tillstånd varit betydligt sämre?

Lämna en kommentar