de Rödgröna: stöd utveckling av digitala bibliotek

Politikerveckan i Almedalen var som ett stort rus med alldeles för mycket saker som hände och jag hann aldrig riktigt processera allt som maldes i media. En sak skulle jag vilja uppmärksamma och skriva lite om. De rödgrönas utspel på newsmill att: "Digitalisera kulturennu!".

 

Det finns en del som jag känner mig väldigt exalterad kring, det är faktiskt den första punkten i partiledarnas upprop:

"1. Kultur på ett klick - en digitaliseringssatsning för ökad tillgång till kultur

Den digitala revolutionen har skapat stora möjligheter för fler att ta del av kultur. Vi vill stärka och stimulera denna utveckling genom en bred satsning på att underlätta för fler att få tillgång till kultur genom att dra snabb nytta av den nya teknikens möjligheter. Samtidigt ska varje digitaliseringssatsning ske på ett sätt som säkerställer att upphovsrättsinnehavarna får betalt för vad de har skapat. Vi vill stödja utvecklingen av digitala bibliotek."

 

Under våren har jag själv och mina vänner Michael Horvath och Jakob Lundgren som kämpat för att Miljöpartiet ska driva frågan om att inrätta ett nationellt e-bibliotek som ger oss tillgång till en bred verksamling genom internet. Det var ett förslag som röstades igenom på Miljöpartiets kongress under våren.

Nu kommer en rödgrön överenskommelse med satsningar på att digitalisera biblioteken. Det är verkligen en politik för hela Sverige! Det är en kultur- och bibliotekspolitik som vill ge alla lika tillgång till kultur oavsätt vilken kommun de bor i. Kommunala och regionala skillnader bör inte spela roll, och genom att använda internet kan alla få lika tillgång.

 

Det är väldigt kul att se hur ens ideer från samtal sent på kvällen helt plötsligt är högst reella förslag som drivs i rikspolitiken.

 

Lämna en kommentar