Därför deltar jag i #Blockad

Ikväll verkar det som att mellan 20-60 irakier kommer att utvisas från slutförvaret i Märsta. Trots att dessa människors säkerhet inte kan garanteras i Irak, och med stark avrådan från FN, Amnesty, EU samt Iraks egen regering väljer migrationsverket att genomföra utvisningen.

Jag kommer att delta på #blockad som genomförs utanför förvaret i märsta ikväll från kl 17.00 för att försöka stoppa utvisningarna. För jag tror inte på att medmänskligheten ska ta ett steg tillbaka för att upprätthålla de stora system som finns inom migrationspolitiken, men som inte tar hänsyn till människors liv och välmående.

Migrationsöverenskomelsen mellan MP och regeringen

Det finns en överenskommelse på Migrationsområdet mellan mitt parti, Miljöpartiet, och regeringen, vilka många menar ligger bakom dessa massutvisningar. Att miljöpattiet är en del av problemet. Men trots detta väljer jag att delta. för jag tror inte dey var såhär det var tänkt, och hursomhelst kan jag inte försvara det.

Jag tror att många delar i uppgörelsen har varit viktiga för en mer human migrationspolitik. Jag tänker på familjeåterföreningar för familjer från Somalia, vård och skola till papperslösa men också löften om bättre landsinformation. Men jag ser att regeringen inte infriat sina löften.

Jag är ganska övertygad om att det aldrig varit i Miljöpartiets mål att människor ska utvisas när det finns fara för deras liv och säkerheten i landet de utvisas till inte kan garanteras. Det är en sak att gå in i en överenskommelse kring politik där utvisning är ett av verktygen som finns, men med bättre landsinformation för att kunna säkerställa människors berättelser i asylprocessen och även säkerhetsläget i de länder människor kommer från. Att sedan få den politik som regeringen nu genomför är två helt olika saker.

Nu genomförs massutvisningar hejvilt. Människor, allt från ensamma barn till ensamma gamlingar, skickas huller om buller. Ibland till fel land! Ibland till förföljelse och död. Allt med en regering som läger allt ansvar på Miljöpartiet som ska ha köpt allt detta i överenskomelsen. Detta trots att regeringen inte hållit sin del av uppgörelsen och att det är moderaternas migrationsminister Tobias Billström som för en allt restriktivare politik än överenskommet.

Vi kan, och bör alla, göra det vi kan

I min hemstad Örebro har Miljöpartiet och Vänsterpartiet gått ihop för att få kommunen att ta ställning mot att den gemensamt ägda flygplatsen inte ska få användas som ett verktyg för massutvisningar. Vi anser inte att det är Örebro kommuns skattebetalare som ska få finansiera regeringens inhumana flyktingpolitik.

Trots den överenskommelse som gjorts i riksdagen, som må ha varit en god tanke men som inte blivit så bra då det inte verkar gå att lita på regeringen, så får vi hjälpas åt att göra vad vi kan för att stoppa att människor skickas till döden. Att stänga migrationsverkets tillgång till den lokala flygplatsen är ett av våra verktyg.

Ett annat verktyg är att helt enkelt ställa sig utanför slutförvaret och hindra transporten till flygplatserna. Och det är vad jag tänker göra ikväll. För har man något man tror på ska man kämpa för det på de sätt som finns tillgängliga.
Oftast väljer jag att göra det politiskt i kommunfullmäktige, men ikväll tänker jag göra det på gatan. Och jag hoppas du hjälper till.Läs mer om hur #blockad går till här: Blockad - frågor och svar

Följ och retweeta #blockad på twitter ikväll!

Kommentarer till inlägget

  1. matilda skrev den 24 januari 2012 kl. 12.59: Gravatar

    Bra skrivet!

Lämna en kommentar