Björks Buss tar ställning - slutkört åt migrationsverket

I förra månaden genomfördes en tvångsutvisning från migrationsverkets förvar i Sagåsen. För att transportera flyktingar till flygplatsen hade migrationsverket anlitat ett bussbolag, men som täckt över sin logotype och tagit bort nummerplåtarna. Trots detta kunde Ajour.se avslöja att bussbolaget var Björks Buss.

En mailaktion startades för att få Björks Buss att ta ställning och fortsättningsvis vägra köra åt migrationsverket och underlätta tvångsutvisningar. Jonas Bergström publicerar på sin blogg ett svar från företaget efter den omfattande mailaktionen:

Hej Jonas!

Björks buss har vid ett antal tillfällen utfört transporter åt svenska myndigheter, däribland Migrationsverket.

Givetvis är det så att vem som utför själva transporten till flygplatsen inte på något sätt påverkar utfallet för de personer som, efter beslut i den svenska rättsapparaten, avvisas.

Björks buss är ett familjeföretag med tydliga värderingar. För att det inte ska råda någon tvekan om detta har vi bestämt oss för att i fortsättningen inte utföra körningar åt Migrationsverket.

Med vänliga hälsningar

Kjell Nordin, VD

Björks Buss AB


Jag tycker Björks Buss ska ha en stor eloge för att de nu tagit ställning för mänskliga rättigheter och människovärdet när de i framtiden inte kommer ta uppdrag från migrationsverket. Det faktum att bussbolaget täckt över sin buss, och faktiskt brutit mot lagen genom att köra utan registreringsskyltar, visar på hur smutsig svensk migrationspolitik är och hur kontroversiellt det är att bidra till tvångsutvisningar. 

Alla internetaktivister som jobbat med mailaktionen har gjort ett fantastiskt och viktigt jobb för att utkräva ansvar. Det här är en viktig vinst för flyktingrörelsen och som visar att en så enkel sak att skicka mail för att utkräva ansvar är ett viktigt verktyg. 

Bra jobbat allesammans, men vi ses nog på en ny #blockad snart då vi fortfarande inte fått regeringen att stoppa sin inhumana flykringpolitik.


Andra om Björks Buss: Ajour.se

Lämna en kommentar