att göra en Trulp

Jag har bestämt mig för att mynta ett nytt begrepp

Att göra en trulp; att utmana en självklar vinnare för att visa att det går att utmana.

På många sätt beundrar jag Joakim Philstrand-Trulp. Han är motkandidaten till den segertippade Gustav Fridolin i Miljöpartiets språkrörsval. Att kandidera mot en sådan stark kandidat är inte enkelt men nödvändigt.

På aftonbladet debatt skriver han såhär:

"Det skulle kännas som ett sovjetiskt val om det bara fanns en valmöjlighet för en av språkrörsposterna. Det vore särskilt pinsamt för oss gröna som värnar om demokrati. Kändisskap är inte i sig något kriterium för kompetens och jag uppmuntrar därför också andra att kandidera. Fler kandidater bör ge större legitimitet till det språkrör som faktiskt väljs."

Jag håller verkligen med och beundrar honom för att han väljer att ställa upp, just för att det ska finnas ett alternativ till språkrörsposten.

Det handlar inte om att jag inte tror att Gustav Fridolin skulle klara av att göra ett fantastiskt jobb för oss gröna som språkrör, för det gör jag verkligen! Men det är viktigt att processen är öppen, att det finns mer än en kandidat och där det är tydligt att alla kan kandidera. 

Att ställa upp i ett val såsom ett språkrörsval skulle kunna ses som ett sätt att förbruka det förtroendekapital man byggt upp inom rörelsen. Men att göra en trulp är ett sätt att ge hela rörelsen ett större förtroendekapital. Det finns inget pinsamt eller konstigt i det.


Andra om att göra en Trulp: Erik Thor & Yuri Silva

Kommentarer till inlägget

 1. MrHappy72 skrev den 16 februari 2011 kl. 09.30: Gravatar

  Vill man att mp ska bli ett fredligt alternativ är valet enkelt. Skrota krigshetsaren Fridolin och välj den djupgröne Trulp så är du en anständig människa!

 2. Florentina skrev den 9 september 2014 kl. 19.38: Gravatar

  This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one.
  A must read post!

Lämna en kommentar

2 bloggar länkar hit

 1. 2011-01-23 från Twitter Trackbacks for att göra en Trulp – Niclas Persson [gyt.se] on Topsy.com .
 2. 2011-01-23 från Att vara eller inte vara Grön » Blog Archive » Att göra en Trulp.