Den som brukar våld kan aldrig kalla sig för antirasist

Ibland är det skönt med lite extra tid till reflektion. Valrörelsen har varit alltför intensiv för att rymma någon tid till att föra ut dessa reflektioner på bloggen.

En sak jag vill få sagt är att våld aldrig kan vara lösningen.


Otroligt många är chockade, besvikna och arga på Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, även jag. Men det jag vill få sagt är att våld inte är antirasistiskt. Den som brukar våld kan aldrig kalla sig för antirasist. Att bruka våld är emot allt det som en antirasist står för. Demokrati, Alla människors okränkbara lika värde och ickevåld.

Problemet med rasisterna är deras fördomar, det som får dem att bunta ihop människor och behandla dem efter sina föreställningar. Att motverka dem med våld är ett problem då det är de rasistiska ideerna som är antirasistens fiende, inte rasisterna. Alla människor är lika mycket värda och alla människor har rätt att inte utsättas för våld. Även en rasist, även en Sverigedemokrat.

När någon som kallar sig antirasist använder våld bryter han eller hon mot de grundläggande principerna om alla människors lika värde. Det som en antirasist ska försvara. I tron om att göra något gott, göra det precis motsatta. Människors lika värde ska en antirasist aldrig tumma på.

Att slå ned, misshandla, hänga ut och hota en Sverigedemokrat är aldrig antirasism. Så övertygar vi aldrig någon om att de rasistiska ideerna är fel, då sviker vi bara våra ideal och stärker känslan av att det finns en stor konspiration. Vi bygger aldrig demokrati med våld.

För problemet är att om vi låter vår rädsla och våra fördomar påverka vår syn på Sverigedemorkater eller deras sympatisörer, och bruka våld mot dem, då är vi inte ett dugg bättre än rasisterna själva. Vi sviker vår övertygelse om ALLA människors lika värde. Vi dömer människor utifrån våra fördomar om dem som rasister istället för att resonera och ta debatten i försök om att övertyga dem.

Våld övertygar ingen, och våld är inte ett demokratiskt verktyg. Det är då heller inget verktyg för en antirasist.

 

Den som brukar våld är precis som en rasist. Fast i en övertygelse om att någon är mindre värd en en själv, värd att behandla sämre än andra människor. Det är emot allt jag står för!

Jag ser jag ner på alla som anser sig vara mer värda än andra, därför ser jag också ner på alla dem som använder våld. Därför kallar jag dem som använder våld i antirasismens namn för svikare. De är inga riktiga antirasister!

Polisanmälan mot S-valarbetare går vidare

Jag noterar även att min polisanmälan om agerande i vallokal mot Socialdemokratiska valarbetare har lämnats vidare till Riskenheten för polismål. Källa: Na.se

I Baronbackarna passade Socialdemokratiska valarbetare på att dela ut rosor med partiets symbol till väljare påväg in i dörren till vallokalen. Eftersom jag varit ansvarig för Miljöpartiets valarbetare under valdagen vet jag att sådant agerande bryter mot vallagen då inget kampanjande får ske i  eller i anslutning till en vallokal. Det är tråkigt att se att partier kan ha så lite respekt för de lagar som styr vår demokrati.

Vinna val vill vi alla och ibland lockar det att tumma på principer och regler, men jag är väldigt stolt över att Miljöpartiet spelat ett så juste spel denna valrörelse som varit så rå och tuff.

MP borde låta S & V styra i minoritet i Örebro

Då är valet avgjort. Eller det finns ett valresultat, men ännu inte någon ny majoritet i Örebro, eller i Riksdagen.
Ingen har nog missat att Sverigedemokraterna tagit plats i riksdagens finrum och fått fler platser i Örebro kommunfullmäktige.

I Örebro har resultatet ändrat sig hela tre gånger innan det tillslut landade i att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tog hem 31 mandat mot den sittande Koalitionen som fick 30. För att nå en majoritet behövs 33 röster av kommunfullmäktiges totalt 65 ledamöter.

Sverigedemokraterna ökade från ett mandat till fyra. Egentligen vill jag inte fästa så mycket uppmärksamhet till dem, men jag tycker det är viktigt att vi kritiserar deras politik, inte deras existens. Jag skrev förra året ett blogginlägg där jag analyserade deras första budget på 4 år i Örebro kommunfullmäktige. Den finns att läsa här. Där har jag förklarat varför jag tycker de är dåliga, därför att de för en dålig politik som är byggd på främlingsfientlighet.

 

Hur ska Örebro nu styras?
Det är förstås det som alla frågar sig. Jag tror att jag landat i vad jag tycker. Efter att ha läst en väldigt bra artikel av Per Gahrton på Newsmill under rubriken "Blockpolitiken är död - nu måste riksdagen få bestämma" så har jag fått inspiration till vad som skulle kunna bli Miljöpartiets linje i Örebro. Sakpolitiken måste få styra. Att binda upp sig till block är kanske inte bästa lösningen, det visar ju årets val ganska tydligt. Varken väljare eller partier har tjänat på att det bildats stora block i kommunalvalet, eller i riksdagsvalet.

Med ett minoritetsstyre finns ingen överhängande risk för att SD får inflytande, inte sålänge alla partier menar allvar med att inte ge SD inflytande och att de verkligen är på en helt annan skala än dem. För om 94% av fullmäktiges och riksdagens ledamöter är mot rasism så hoppas jag verkligen att vi lyckas rösta ned rasistiska förslag. Det verkar högst osannolikt att rasistiska förslag går igenom med den överväldigande majoritet som finns mot politik som syftar till att diskriminera och sortera människor.

I Örebro skulle det kunna innebära att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får regera i minoritet. Dock måste de kämpa för att få stöd av andra partier i sakpolitiska förslag. Kanske är det Moderaterna som lyckas hålla med dem, kanske är det Folkpartiet eller kanske är det Miljöpartiet. Självfallet kommer inget parti att få igenom allt, så har nog politiken aldrig fungerat. S och V kommer få anpassa sig till övriga partier för att få stöd, inget konstigt med det.

För Miljöpartiets del är det svårt att sätta sig i majoritet med partier som aktivt drivit en smutskastningskampanj under valrörelsen. Att sätta sig i opposition och låta minoritetsstyret få kämpa för stöd av MP (eller någon annan) är kanske det bästa. Då finns inte risken för att bli överkörda, få en dolk i ryggen och att tvingas stå till svars för politik som partiet inte står för. Att partiets ledamöter tar ställnings i sakfrågor gör politiken mer levande. Det blir ingen kohandel och Miljöpartiet måste inte förhandla bort sin politik, utan vill man ha partiets stöd gör man rätt i att göra bra förslag som partiet kan gå i god för.

Framförallt hamnar ansvaret hos de regerande partierna att få en bred majoritet för sina förslag. Det är trots allt de som måste ta ansvar.

 

 

Förövrigt tog Miljöpartiet i Örebro återigen hem fyra mandat detta val. Vi har vunnit nya väljare och framför allt många nya medlemmar och Miljöpartiet har blivit starkare! Då jag var namn nummer fem på partiets lista har jag inte fått en ordinarie plats i kommunfullmäktige men är däremot första ersättare och hoppas göra en del framträdande i fullmäktigesalen.

Smutsig valkampanj i Örebro

Tycker det här med smutskastning i valkampanjen gått lite långt generellt, men särskilt här i Örebro med tanke på uthängningen av min partikamrat här i Fredrik Persson. Runtomkring i Örebro sitter affischer som tryckts upp för att ge sken att det är Miljöpartiet som är avsändaren. Budskapet är att Miljöpartiet till riksdagen är en bra ide men att rösta på Fredrik och vi andra i Miljöpartiet i Örebro är en mycket sämre ide. Det är tråkigt hur liten respekt som finns hos vissa rödgröna sympatisörer, tyvärr.

Skaparna av affischerna försöker insinuera 3 saker som inte är samma eller åtminstone en rejäll tämjning av sanningen. Dessa är att fredrik skulle stå för följande:
- Beredd att stödja ett modrat kommunstyre
- Har röstat för utförsäljning av ÖBO
- Vill avsätta Maria Wetterstrand

Om vi börjar med första punkten är det ju ganska tydligt att Miljöpartiet inte vill att en majoritet där de ingår ska ledas av moderater. Det är precis därför som Örebro kommuns majoritet idag har en folkpartist, Staffan Werme, som kommunstyrelsens ordförande. Det känns ganska uppenbart att det är ett krav från Miljöpartiet som hörsamats, de borgerliga partierna verkar ganska bekväma med moderatledarskap i ex riksdagen. Det är alltså ganska tydligt efter den gågna mandatperioden att bli ledda av moderater inte är något som Miljöpartier är så särskitl bekväma med.

Den andra punkten om att Fredrik skulle vara för en utförsäljning av ÖBO är också att tämja sanningen. Det är ju verkligen inte hela ÖBO som sålts utan en liten del av lägenhetsbeståndet, ca 1000 lägenheter, tilläggas där är att vid årets slut har ÖBO nyproducerat drygt 2000 lägenheter. Allmännyttan är alltså inte på något sätt hotat, en försäljning som ofta kallas utförsäljning är alltså inget som hotar ÖBO i sin roll som hyresledande i kommunen.

Att Fredrik skulle vilja avsätta Maria Wetterstrand är ju ganska absurt. Det vore framförallt intressant att få reda på hur affischskaparna hittat denna uppgift, eller om de rent av tagit det ur rumpan, så att säga. Varför skulle det finnas intresse av att avsätta ett språkrör som dels avgår om ett halvår och dels då Maria av många anses föra en väldigt liberal politik som uppskattas även av borgare vilket syftet verkar vara att måla ut Fredrik som. Dumheter tror jag att det kallas att göra saker som dessa.

Tråkigast av allt är kanske att det som vanligt när det gäller smutskastning att det är enskilda individer som angrips. Tråkigast nu är att det är någon som inte ens vågar stå för de budskap som de affischerar på stan. Jag hade tagit det hela en gnutta bättre om någon vågade stå för det. I Miljöpartiet har vi interndemokrati vilket betyder att medlemmar är med och styr politiken, tycka vad en vill om den, men det är inte Fredrik som hittar på den själv och därför bör han inte vara föremål för uthängning. Våga säg att Miljöpartiet inte tänker som dig själv i sådant fall.

 

Som sagt, synd att det finns rödgröna sympatisörer som visar så lite respekt.