de Rödgröna: stöd utveckling av digitala bibliotek

Politikerveckan i Almedalen var som ett stort rus med alldeles för mycket saker som hände och jag hann aldrig riktigt processera allt som maldes i media. En sak skulle jag vilja uppmärksamma och skriva lite om. De rödgrönas utspel på newsmill att: "Digitalisera kulturennu!".

 

Det finns en del som jag känner mig väldigt exalterad kring, det är faktiskt den första punkten i partiledarnas upprop:

"1. Kultur på ett klick - en digitaliseringssatsning för ökad tillgång till kultur

Den digitala revolutionen har skapat stora möjligheter för fler att ta del av kultur. Vi vill stärka och stimulera denna utveckling genom en bred satsning på att underlätta för fler att få tillgång till kultur genom att dra snabb nytta av den nya teknikens möjligheter. Samtidigt ska varje digitaliseringssatsning ske på ett sätt som säkerställer att upphovsrättsinnehavarna får betalt för vad de har skapat. Vi vill stödja utvecklingen av digitala bibliotek."

 

Under våren har jag själv och mina vänner Michael Horvath och Jakob Lundgren som kämpat för att Miljöpartiet ska driva frågan om att inrätta ett nationellt e-bibliotek som ger oss tillgång till en bred verksamling genom internet. Det var ett förslag som röstades igenom på Miljöpartiets kongress under våren.

Nu kommer en rödgrön överenskommelse med satsningar på att digitalisera biblioteken. Det är verkligen en politik för hela Sverige! Det är en kultur- och bibliotekspolitik som vill ge alla lika tillgång till kultur oavsätt vilken kommun de bor i. Kommunala och regionala skillnader bör inte spela roll, och genom att använda internet kan alla få lika tillgång.

 

Det är väldigt kul att se hur ens ideer från samtal sent på kvällen helt plötsligt är högst reella förslag som drivs i rikspolitiken.

 

Rätten att inte behöva visa sin oskuld.

Sveriges Radio rapporterar om hur polisen i Örebro har topsat över 300 män i jakten på den eller de våldtäktsmän som är skyldiga till en serie våldtäkter. Personerna väljs ut efter sin ålder, längd och vart de bor. I brevet som de får hem framgår tydligen att de inte är misstänkta för något brott, men Polisen vill gärna topsa dem och veta vart de befann sig samtidigt som flera våldtäkter ägde rum.

Självfallet tycker jag inte att vi ska strunta i att reda ut våldtäkter, men ärligt talat så vill jag skarpt ifrågasätta om det här är en bra metod. För mig är det helt galet att människor väljs ut efter vart de bor, hur gamla de är och vilken längd de har. Det är ingen vidare välmotiverad brottsmisstanke, fast nu anser ju polisen att det inte föreligger någon brottsmisstanke mot de 300 män de topsat. Även om jag kan tycka att något verkar ligga till grund som borde liknas vid brottsmisstanke eftersom de trots allt vill samla in DNA från människor.
Jag är varken Polis eller utbildad utredare så jag har nog inte tänkt att berätta hur de borde arbeta, det är inte därför jag gett mig in i diskussionen. Jag har istället tänkt att vara en watchdog för rättsprinciper som bör råda i vårt land: Att varje människa är oskyldig till skuld kan bevisas. 
Det betyder att ingen ska behöva bevisa sin oskuld utan det är Polisen och åklagarmyndigheten som har till uppdrag att bevisa en persons skuld. Utan dessa principer tror jag att vi är riktigt illa ute. Tänkt om vi alla hela tiden ska behöva bevisa vår oskuld till brott.

Det kan tyckas väldigt småsint och även osolidariskt att reagera mot just utredning av våldtäktsbrott. För det vill vi väl reda ut, eller tycker jag verkligen att det är okej att tjejer våldtas? Absolut inte, men jag tror att det finns stor risk att polisen vänjer sig att arbeta på detta sätt.

Det kanske börjar med brott som vi alla helst av allt vill lösa, det är så det brukar fungera när det går utför. Legitimitet skapas utifrån sådan som kan försvaras med att omständigheterna kräver det. Sedan öppnas dörren och det är möjligt att nästa gång peka tillbaka och säga "men då fick vi ju göra så" och helt plötsligt legitimeras arbetssättet i en uppsjö av brott. Ingen kan riktigt se vart det slutar. 

 

Lika lite som jag tycker en person ska få hem ett rosa kuvert när den är misstänkt för att ha köpt sex tycker jag att en ska behöva få hem ett kuvert med en kallelse från polisen när en "inte är misstänkt för våldtäkt". 

Värt att notera är ju hur detta sätt får till följd att människor precis som fd arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, som fått avgå efter sexköpsanklagelser, måste bevisa sin oskuld. Helt fel.

 

Billström missar hela problemet

Idag skriver jag på Newsmill om att Tobias Billström missat hela problemet när det gäller integrationspolitiken. 

"Tobias Billström missar att rasism är ett centralt problem för att vi ska lyckas nå en integrationspolitik som inte i sig ger utryck för förtryckande strukturer. Ungdom Mot Rasism hoppas att Tobias Billström och de som delar hans politiska analys inser att rasismen är det verkliga problemet mot en fungerande integration."