Ungdomspartiet de gröna!

Jag är oerhört stolt att få vara en del av Ungdomspartiet de gröna! För ett ungdomsparti är verkligen vad Miljöpartiet de gröna i Örebro är. Inför valet till kommunfullmäktige har nu listan fastställts och det är många unga på valbar plats.

Det stora problemet har enligt listvalberedningen varit att lyckas representera de lite äldre männen, medelåldern har varit väldigt låg och spridningen god. Jag gillar att Miljöpartiet de gröna har så mycket unga medlemmar att vi måste kvotera in lite äldre.


För alla er som vill rösta ungt i valet till kommunfullmäktige i Örebro är mitt tips att rösta grönt. På Miljöpartiets KF-lista kan ni hitta dessa unga personer:

Niclas Persson, #5
Andreas Tranderyd, #13
Torun Richert, #14För min egen del så känns det oerhört spännande att få förtroendet att stå på 5:e plats på listan. Det ska bli en spännande valrörelse och jag är redo att lägga ned hårt arbete för att lära mig det som behövs för att kunna bedriva realistisk och framgångsrik grön politik!

Politik och engagemang inspirerar

Jag känner mig otroligt inspirerad av fler saker just nu.

När jag under kvällen/natten valde att läsa min mail så väntade där ett meddelande från listvalberedningen för MP Örebro. Där föreslogs jag till plats 5 på listan till kommunfullmäktige i Örebro. Imorgon har MP Örebro årsmöte och listan kommer fastställas, vi får se hur det går.


Dels har jag lyckats hitta världens viktigaste och mest spännande sommarjobb som förmodligen finns: att utbilda barn och unga från Örebro kommun i barnkonventionen under 3 veckor i början av sommaren. De ska sedan ta fram material och jobba vidare med hur man kan sprida denna kunskap.


Örebro Kommun har i budgeten för 2010 fastställt en medborgarbudget på 500 000 kr som ska investeras i Svartån. Skolelever från Karrolinska skolan kommer med anledning av denna att göra ett studiebesök på stadsbyggnadshuset på måndag för att få se lite hur förvaltningen fungerar. Tanken är att eleverna ska få ta fram flera förslag på investeringar, samt välja fram investeringar för 500 000 kr som de vill se ska genomföras.

Jag känner lite som mitt ansvar som den yngsta medlemmen i byggnadsnämnden att delta under studiebesöket. Dels för att jag väldigt gärna lär mig lite om hur förvaltningen fungerar;) Men kanske främst för att arbetet med medborgarbudget inspirerar mig massor tron på att jag kommer att få ta del av många bra ideer. Jag har även blivit ombedd att bidra med några saker under deras besök. Bland annat att jag skulle kunna klargöra hur jag tänker när beslut ska fattas, vilka hänsyn som tas och hur det påverkar besluten. Men egentligen är det frågor jag skulle vilja ställa till dem, vad borde jag ta hänsyn till?

Jag vill verkligen vara en politiker som lyssnar till dem jag ska representera, inte bara förklara varför jag har rätt. Att låta makten ligga nära människor verkar mycket roligare!


Ikväll har jag förövrigt blivit vald till sammankallande i Grön Ungdom Örebro. Det är en fantastisk styrelse som tillträder och jag har väldigt stort förtroende för alla i den. Det blir ett spännande verksamhetsår och en grym valrörelse!

Back to basics - Miljön i fokus!

Valkampanjen har börjat dra igång och allt fler debatter planeras att hållas runt om i Sverige den närmsta tiden fram till valet. Men redan nu ser jag risker kring hur det kan bli om vi gröna inte är uppmärksamma och står upp för de riktigt viktiga frågorna.

För knappt 2 månader sedan så hölls det som skulle bli vår tids viktigaste toppmöte, COP15. Det hela blev en enorm besvikelse och det blev aldrig en överenskommelse och det finns fortfarande mycket att göra. Men redan nu har klimat och miljö trillat ur dagordningen på de flesta debatter.

Självfallet ska vi gröna i Miljöpartiet de gröna och Grön Ungdom vara otroligt stolta över vår heltäckande politik. För vi har en bra och solidarisk politik i många frågor som ofta lyfts till debatter såsom arbetslöshet, utbildning och allt vad man kan tänka sig. Vi för en politik som bygger på en grön ideologi som ger oss en holistisk syn på samhället.

Problemet är hur miljöfrågor nedprioriteras i debatter och då klimatfrågan decimeras till att endast handla om energi och då kärnkraft, ja/nej tack! Vi vet att dessa frågor är mycket större, att det är vår generation och vår tids viktigaste frågor. För skapar vi inte förutsättningar för ett hållbart samhälle där vi kämpar för att sänka utsläpp av miljögifter, ta bort farliga tillsatser i mat och förändra de transportsystem som bygger på oljeberoende, då blir det kanske inte så mycket fler generationer eller tider på jorden.

Vi måste våga sätta dessa på dagordningen igen! Att hela tiden i debatter, något inspirerat av piratpartiets representanter, kan man inleda sina anföranden med att beklaga sig att vi glömt bort de viktigaste frågorna: miljöfrågorna!

Kanske måste vi ta tillbaka rollen som ett radikalt "enfrågeparti".
För många märker faktiskt när de kollar under ytan att vi har en holistisk politik, och risken att ses som smala är ingenting jämfört med risken att miljöfrågan glöms bort. Att ständigt inrätta sig, sitta fint och finna sig i hur många debatter blir käbbel mellan höger-vänster blir ett sätt att själva nedprioritera miljöfrågan.

Alla partier ser sig numera som ett miljöparti, men deras politik är inte alltid utvecklad, och den är knappast holistisk. Ofta lyfter man bara miljöfrågor på de områden som passar och där det inte går emot sin övriga politik, såsom en djup och osund tilltro till ekonomisk tillväxt.

Miljöpartiet de gröna måste finnas som en motpol och tvinga de övriga partierna att utveckla sin miljö och klimatpolitik, och ge dem en anledning att driva en politik som fungerar med tanke på att få ett hållbart samhälle. Om vi ger oss och inrättar oss så kommer de övriga partierna slippa ifrån att behöva ta fram bra miljöpolitik.


Jag hoppas vi alla kämpar för att i debatter och liknande säga, "Jättebra ämnen, men av synd att vi glömde bort de viktigaste; miljö och klimat. Man skulle kunna tro det inte är viktigt längre."

Grön Ungdom debatterar mot Flashback


På söndag den 7/2 klockan 21.00 startar en politisk debatt på internet. Debatten hålls på forumet flashback.org och i debatten ingår Grön Ungdom (även medlemmar i Miljöpartiet de gröna) och Flashbacks alla medlemmar.

Det hela startade med en liten facebookgrupp som lovade en nyanserad politisk debatt på sidan. Det hela uppmärksammades snart av Flashback.


Ämnen som uppmärksammats inför debatten är:
  • Invandring/Integration: "Öppna gränser och hög flyktinginvandring.", "Stoppa islamofobin.", "Bort med nationalstaten/er"
  • Jämnställdhet: "Krossa patriarkatet.", "Därför är HON och HAN förtryck", "Queerfeminism."
  • Miljö: "Stoppa global uppvärmning."
  • Miljöpartiet: "Därför tycker jag att miljöpartiet är bäst."
  • Social trygghet: "Grundtrygghet för alla.", "Ingen borde hamna utanför."
  • Demokrati: "Direktdekomrati och medborgarinflytande/deltagande demokrati", "Sänkt rösträttsålder"
OBS. för att kunna delta måste man vara registrerad på forumet 3 dagar innan debatten startar. Helt enkelt är det senast 21.00 torsdag den 4/2.

Twittertagg: #GUvsFB